wpbc7e70ce_0f.jpg
wpea7b3e2b.png

Het maken van een flatfield stuitte bij mij altijd op problemen. Of de achtergrond was niet egaal genoeg verlicht, of de belichtingstijd was niet goed enz.

Dit was de reden dat ik in eerste instantie geen flatfields maakte, maar met allerlei kunstgrepen de vignettering ,die je toch krijgt, weg te werken.

 

Totdat ik in het boek van Ron Wodaski  kocht bij de Stichting de Koepel.

Dit is trouwens een aanrader voor iedereen, die zich bezig houdt met astrofotografie.

In dit boek staat ook o. a. Het principe beschreven, hoe je een lichtkap kan maken .

 

Hiermee ben ik aan de slag gegaan.

Voor de 110 mm William Optics telescoop  heb ik een lichtkap gemaakt. Het geheel bestaat uit houten ring  met een buiten diameter van 27 cm en een binnen diameter van 14 cm waarin in het geval  van de 110 mm kijker 4 lampjes van 15 watt  met kleine fitting in aluminium kokertjes van zo’n  9 cm lengte  en  een inwendige diameter van 30 mm zijn geplaatst. Hierin wordt het directe licht goed afgeschermd. Om het licht goed egaal te krijgen heb ik melkwit kunststof gebruikt. Met behulp van kleinere houten ringen heb ik  2 lagen  kunststof gebruikt, om een nog egaler licht te verkrijgen. Voor de boven zijde is ook weer een houten ring gemaakt en tussen de boven kant en onderkant is wit etalage karton bevestigd. Het geheel is dan afgedekt met een wit deksel ook van etalage karton. Het geheel is dus super licht.

 

Als het licht zodanig is dat je belichtgstijden van zo’n 1/1000 sec tot 1/100 sec moet maken , dan krijg ik, bij het gebruik van mijn CCD camera, de SXVF-25C van StarlightExpress, een raar beeld dat ik niet kan verklaren. Zodra  de licht hoeveelheid terug gebracht wordt tot een zodanige sterkte, dat een belichtingstijd van ca. 0,2 sec nodig is, dan heb ik een perfecte flatfield opname.

Hiervoor heb ik dus een snoerdimmer aangeschaft.

Voor de 25 cm Meade heb ik ook zo’n kap gemaakt. Dit wordt echter al een behoorlijk groot geheel, maar het is nog net te doen.

 

Op de bovenste foto kijk je van boven af in de kap en zie je de aluminium buisjes en de lampjes.

 

Op de tweede foto kijk je van af de andere kant en zie je hoe de fittingen zijn bevestigd. Ook zie je het melkwitte kunststof in het midden

 

Op de derde foto zie je hoe het geheel op de telescoop bevestigd zit.

 

En de vierde foto is dus een detail opname.

 

 

Het geheel werkt heel erg goed en de flatfields kun je goed reproduceren, je bent niet meer afhankelijk van de hoeveelheid omgevings licht. Eenmaal de juiste belichtings tijd gevonden , kan je deze altijd gebruiken.

 

Ideaal en de foto;s, die  toch altijd wel met veel moeite genomen worden, worden er veel beter door.

wp48f898f2_0f.jpg
wpa72b809f_0f.jpg
wp8441a97c_0f.jpg
wp504ac150_0f.jpg