Mijn naam is Joop Stokdijk en ik woon sinds 2003 aan de rand van  Nieuwkoop. Ondanks, dat Nieuwkoop bij de randstad hoort,  zijn de nachten hier nog redelijk donker ( in 2003). Nu (2013) komt er toch steeds meer licht vervuiling, vooral door het kunstlicht in de tuinbouw).  Aangezien het enkele meters onder NAP ligt  heb je wel snel last van grond mist. Recht omhoog heb je dan wel goed zicht, maar de lenzen beslaan dan wel  snel. Je hebt dan dus wel een dauwkap en een dew remover nodig. En dan nog moet je zo nu en dan met een haarfohn de lens  condens  vrij maken.

 

Ik hou me al zo'n 50 jaar, met wisselende intensiteit, met  sterrenkunde bezig. Ik ben de hobby begonnen, omdat ik zelf een kijker wilde bouwen.  Ik heb toen Thieme's Sterren boek van Bruno Ernst aangeschaft.

 

Hierin staat  beschreven hoe je zelf een sterrenkijker kan maken, en  hoe je  zelf een spiegel kan slijpen. Met veel vallen en opstaan is het me toen gelukt een telescoop te maken, in dit geval een Kutter telescoop, omdat deze in  het boek beschreven was. De eerste telescoop had een hoofdspiegel van 6 cm.  De tweede telescoop was een 14 cm Kutter. In die tijd was het bouwen hoofdzaak en het waarnemen /fotograferen eigenlijk bijzaak.. Dit is pas later gekomen.

 

Later heb ik nog  verschillende andere kijkers gemaakt, waaronder een 21 cm en een 25 cm Newtonkijker. Beide met een openingsverhouding van F 6. Onder de kop “Uit de oude doos “ staan opnamen van verschillende zelfgebouwde telescopen.

Ook de monteringen werden toen zelf  gemaakt. Voor de aandrijving werd dan een afgedankt motortje van  een 24 uurs kaartschrijver gebruikt.  De frequentie regelaar heb ik toen gebouwd naar een beschrijving in het blad Zenit van Stichting “De koepel”

 

In eerste instantie  stond het statief met de montering vast opgesteld in de tuin en moest ik altijd de kijker naar buiten sjouwen en na gebruik binnen opbergen. Zeker in de winter betekende dit, dat de kijker een lange tijd nodig had om op temperatuur te komen.

 

In 2004 heb ik een sterrenwacht met afschuifbaar dak  gebouwd, zodat de kijker altijd gebruiksklaar staat. De kijker was een Meade   LX200GPS met een spiegel van 250 mm en een brandpunt van  2500  mm.  De volgende  stap was i.p.v. een afschuifbaar dak  een koepel te bouwen en dit is verwezenlijkt in juli/augustus 2007.

Zie hiervoor  de bouw  van een koepel.

 

Sinds eind 2011 ben ik in het bezit van  een 11’” Celestron Edge HD met een spiegel van 280 mm en een brandpunt van 2800 mm (opening F10) en met een focalreducer kan er met F 6,3 gewerkt worden. Ook de  Hyperstar  aangeschaft, zodat er ook met een opening van F2 !!! gewerkt kan worden.  De belichtingstijd t.o.v. F 6,3 wordt dan met een factor 10  verminderd.

Het geheel staat op  een Skywatcher  EQ6 Pro montering .

 

Sinds 2004 ben ik met de digitale fotografie bezig. Eerst met de Coolpix 995 en later met de Canon 300D.

Het nadeel van deze camera’s is dat er veel ruis ontstaat, die dan met allerlei kunstgrepen teruggebracht moet worden tot een aanvaardbaar niveau.

 

Eind 2006 heb ik  dan toch de knoop doorgehakt en heb, een gekoelde CCD  camera aangeschaft.  Het is de SXVF-M25C van StarlightExpress geworden.  Dit is een 6 megapixel  full color camera. Deze camera  wordt  gekoeld tot 30°C onder de omgevingstemperatuur. In eerste instantie, maakte ik geen dark frames . Echter als je langer bezig bent met astrofotografie, ga je toch steeds hogere eisen  stellen.  Daarom heb ik  in de loop der tijd een database aangelegd met  darkframes  met verschillende belichtingstijden  en temperatuur.

Ook het maken van flatfields  is een belangrijke stap in het maken van goede astrofoto’s.

 

Aangezien de lichtvervuiling ook in Nieuwkoop steeds meer toeslaat heb ik in 2011 een Monochroom camera van Atik aangeschaft, de Atik 383L+. Hiermee kan je door gebruik te maken van de speciale filters H-alfa, O3 en S2 ,en de lichtsterke opening van F2,0  die je krijgt met de Hyperstar, ook bij maanlicht en lichtvervuiling  toch mooie foto’ s maken.

 

Mijn E-mail adres is                   joopstokdijk@casema.nl

 

Sinds begin 2017 ben ik gestopt met actieve astrofotografie.  De jaren gingen tellen en het werd steeds moeilijker om een nacht door te halen. Ben nog wel steeds geïnteresseerd in deze boeiende hobby.

 

wpbc7e70ce_0f.jpg
wp202a644e.png